Bakterie - są organizmami jednokomórkowymi (choć występują poszczególne formy wielokomórkowe). Często występują w koloniach i żyją na całej kuli ziemskiej, we wszystkich możliwych środowiskach. Można je spotkać w glebie, w ciałach innych organizmów i w wodzie (zarówno słodkiej jak słonej). Żyją nawet na lodowcach Antarktydy oraz terenach radioaktywnych. Bakterie pełnią ważną rolę w obiegu pierwiastków, biorą udział w wielu procesach biologicznych i produkują wiele przydatnych, a nawet niezbędnych substancji. Jednak część z nich może być bardzo niebezpieczna dla zdrowia, a nawet życia człowieka.

Najczęściej występującymi, szkodliwymi dla ludzi bakteriami są:
Clostridium difficile - powoduje dolegliwości pokarmowe (wymioty, biegunka), najłatwiej przenoszą się w zatłoczonych, zamkniętych miejscach. Szczególnie narażone są osoby o obniżonej odporności. Leczenie zarażenia tą bakterią jest długotrwałe, a przebieg choroby uciążliwy, bywa bardzo ciężki. Odnotowano nawet przypadki śmiertelne.
New Delhi - objawy to: gorączka, kaszel, dreszcze i ogólne osłabienie. Objawy przypominają przeziębienie. Bakteria ta może spowodować o wiele gorsze dolegliwości, na przykład zakażenie układu moczowego, grypę czy sepsę.
Acinetobacter baumannii - podobnie jak poprzednia bakteria, wywołuje zakażenia układu moczowego, infekcję ran, zapalenie płuc czy sepsę. Występuje głównie w glebie, żywności, wodzie i ściekach. W przypadku zachorowania na sepsę połowa zakażonych osób traci życie.
E. coli - może powodować infekcję dróg moczowych, zapalenia dróg żółciowych, zakażenia krwi i płuc lub zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych. Najbardziej narażone są osoby starsze i te z obniżoną odpornością. Bakterie z grupy enterobakterii występują powszechnie w środowisku życia ludzi - każdy jest nosicielem.
Helicobacter pylori - WHO szacuje, że zainfekowanych tą bakterią jest ok. 70% ludzi w krajach rozwijających się i ok. 30% w krajach bardziej rozwiniętych. Mikroorganizmy zasiedlają błonę śluzową żołądka i mogą prowadzić do powstania wrzodów, a nawet raka żołądka.
Salmonella - powoduje zatrucie pokarmowe (dolegliwości żołądkowo-jelitowe). W konsekwencji zakażenie może prowadzić do chorób narządów wewnętrznych i stawów.
Neisseria gonorrhoeae (dwoinka rzeżączki) - Bakteria wywołuje rzeżączkę (zazwyczaj przenoszoną drogą płciową, bądź przez używanie np.: wspólnego ręcznika z zakażoną osobą). Dwoinka może spowodować zakażenie innych układów, zwłaszcza u osób o niskiej odporności.

To tylko kilka z wielu szkodliwych i chorobotwórczych mikroorganizmów. Zalecana profilaktyka to zachowywanie higieny, czystości w domu/mieszkaniu oraz unikanie zatłoczonych pomieszczeń w okresie osłabionej odporności. Ozonowanie przestrzeni pozwala pozbyć się niepożądanych i niebezpiecznych bakterii z otoczenia. Cząsteczki ozonu usuwają wszelkie zagrożenia mikrobiologiczne i niechciane drobnoustroje.
Comments